Ondernemersverhaal: “Ik kan er vrolijk van worden als ik naar de meter kijk en zie wat we opwekken”

Roland van der Ham over een efficiënte productieketen, afval en zonnepanelen

“Voor ons staat het hele proces voorop: hoe kan je dat zo efficiënt mogelijk vormgeven?”

Woonplaats: Zeewolde, Giek. Bouwjaar:  1991. Voorlopig energielabel:  Niet bekend. Energiescan:  n.v.t. Maatregelen:  zonnepanelen

 

In 1992 verhuisde Harstra Instruments van Utrecht naar Zeewolde. Sindsdien produceert het bedrijf vanuit Flevoland voor de laboratorium- en veiligheidstechniek branche. Met afnemers over de hele wereld is Harstra gespecialiseerd in maatwerkoplossingen voor reinigen en drogen. In ons bedrijf worden onder andere reinigingsapparatuur, droogkasten, klimaatkastenen waterbaden gemaakt. In hoeverre kan duurzaamheid daarin een rol spelen? We spraken hierover met directeur Roland van der Ham.

Leeft duurzaamheid als thema binnen de onderneming?
“Best wel,” stelt meneer van der Ham. “Voor ons staat het hele proces voorop: hoe kan je dat zo efficiënt mogelijk vormgeven? Wij bekijken daarbij de hele keten, van begin tot eind. Welke halffabricaten pas je wel of niet toe in je product? Hoe worden de producten gemaakt en hoe duurzaam is dat? We zijn meteen ook naar lichte constructies gaan kijken, zodat je minder materiaal nodig hebt. Dan gaat je inkoop meteen naar beneden en heb je minder afval.”

“Door een ander productieproces is onze afvalgoederenstroom kleiner geworden en wat overblijft, wordt gerecycled”

Dat klinkt goed. Heeft u praktische voorbeelden van wat dat oplevert?
“Laat ik bij het begin beginnen. Toen wij in 1992ons nieuwe pand bouwden in Zeewolde, hadden we een relatief klein team,maar we hadden wel meerdere hallen. Uit praktische overwegingen hebben wij toen besloten om het licht en de verwarming apart te schakelen, zodat we alles apart kunnen bedienen. Dat klinkt heel klein, maar dat levert wel besparing op. Ook de afvalgoederenstroom hebben we anders kunnen stroomlijnen dan twintig, vijfentwintig jaar geleden. Door een ander productieproces is onze afvalgoederenstroom kleiner geworden en wat overblijft, wordt gerecycled. Wij spreiden het afval en het wordt door verschillende bedrijven verwerkt.”

“Ik kan er vrolijk van worden als ik naar de meter kijk en zie wat we opwekken”

Hebben jullie ook het vastgoed verduurzaamd?
“Ook daar hebben we voor gekozen,” geeft de directeur aan. “Zes jaar geleden hebben wij tweeënvijftig zonnepanelen laten plaatsen. De terugverdientijd op die panelen is zeven jaar en dat zien we in de boekhouding ook terug. Omdat we de inschattingen aan het begin hebben gemaakt, hebben we een klein beetje overcapaciteit, dus leveren we ook terug. Ook daar heb ik geen spijt van. Ik vind het geweldig dat wij onze broek ophouden door zelf onze energie op te wekken, ons steentje bijdragen aan het hele milieu. Ik kan er vrolijk van worden als ik naar de meter kijk en zie wat we zelf opwekken. Eigenlijk vind ik dat iedereen zonnepanelen op zijn dak zou moeten hebben, als dat technisch mogelijk is. Voorzien in je eigen behoefte is het uitgangspunt.”

Wilt u, net als Harstra Instruments, duurzamer ondernemen óf wonen?
Vooronderzoek is altijd een raadzaam beginpunt. Ondernemers kunnen gebruik maken van de wegwijzer die Energieloket Flevoland heeft ontwikkelt voor organisaties, van ondernemers tot VVE’s. Want, wie-is-wie en wie-doet-wat om organisaties te helpen aan energiezuinig vastgoed?