Ondernemers: “Natuurlijk wilde ik de maandlasten omlaag krijgen, maar daar heb ik het niet alleen voor gedaan”

Marc Groenveld over kostenbesparing door duurzame energie.

In 2017 kocht Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten het voormalige pand van de Rabobank op Gildenveld in Zeewolde. Het pand is in 2001 door Rabobank gebouwd, maar had toch een label D. Volgens de ondernemer zie je dat geld geen issue is geweest tijdens de bouw. De focus lag alleen niet op het energieverbruik. Voor de nieuwe eigenaar wel. Dus nadat in 2017 de akte van levering werd ondertekend, is een proces van energiebesparing begonnen.

Woonplaats: Zeewolde, Gildenveld. Bouwjaar:   2001. Voorlopig energielabel:  D. Energiescan:  n.v.t.. Maatregelen: zonnepanelen

 

Wij spraken daarover met ondernemer Marc Groenveld, erkend hypotheekadviseur en hypothecair planner, register Pensioen Adviseur (RPA) en assurantieadviseur MKB + particulieren.

“Label D, dat wil je niet”

Leeft het thema duurzaamheid binnen de onderneming?
“Ja natuurlijk speelt duurzaamheid een rol,” zegt de ondernemer meteen. “Toen ik het pand in eigendom kreeg, had het op dat moment een negatief energielabel. Label D, dat wil je niet. Dat zagen we ook wel terug in de energiekosten. Natuurlijk wilde ik de maandlasten omlaag krijgen, maar daar heb ik het niet alleen voor gedaan. Wij zijn gaan kijken naar hoe je dat label zodanig kunt wijzigen dat we een duurzaam karakter krijgen. We hebben een beoordeling laten maken en zitten rond B, nu. Maar ik denk dat het nog beter kan. Op dit moment kijken we dan ook naar hoe we de verlichting kunnen omzetten naar LED.”

“Koeling is een kostbare aangelegenheid”

Wat hebben jullie gedaan aan verduurzaming van het vastgoed?
“In juni 2018 hebben wij honderdvijfenzeventig panelen op het dak laten leggen. Dat was echt nodig, ook. Er zit een grote luchtbehandelingsinstallatie met koeling erbij, zuivering, et cetera. Dat zijn flinke energieverbruikers. Natuurlijk wil je onder prettige omstandigheden kunnen werken, maar koeling is een kostbare aangelegenheid. Het is noodzakelijk, maar kostbaar. Juist als de zon schijnt, wordt er flink gekoeld en nu de panelen erop liggen zien we een fors verschil in de kosten.

“In de boekhouding zien we dat de panelen een mooi rendement geven”

In hoeverre verdienen de maatregelen zichzelf terug?
“Dat hebben we niet nauwkeurig uitgerekend,” zegt Marc hardop denkend. “Daar zijn de zonnepanelen-leveranciers ook niet helemaal transparant in. Over de terugverdientijd krijg je vaak onzekere getallen: zeven á acht jaar. Maar omdat wij grootverbruiker zijn, krijgen wij SDE+. Ik denk dat de panelen dus sneller terugverdiend zijn. In de boekhouding zien we terug dat de panelen een mooi rendement geven.”

“Mensen die hun woning al bezitten, komen juist voor verduurzaming.”

Merkt u in uw werk dat duurzaamheid belangrijk is voor particulieren in Zeewolde?
“In ons advies brengen wij energiebesparing altijd ter sprake in gesprekken met onze klanten,” zegt de hypotheekadviseur stellig. “Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zetten natuurlijk ook volstrekt in op verduurzaming van particulier vastgoed. In Zeewolde zien wij veel beweging op het gebied van verduurzaming. Bij oudere woningen wordt er over spouwisolatie gesproken en ook kozijnen en glaswerk zien we veel voorbij komen. En zonnepanelen natuurlijk. We merken wel dat kopers hier minder mee bezig zijn. Maar mensen die hun woning al bezitten, komen juist voor financieringen voor verduurzaming. Voor die groep is dit een top of mind.”

“Een certificering zou ik in de panelenbranche wel willen zien”

Heeft u nog tips die u mensen wilt meegeven als het over dit onderwerp gaat?
“In beginsel moet je, als je over zonnepanelen praat, goed kijken of de constructie van het pand het aan kan,” vindt de ondernemer. “Als je denkt dat het zomaar kan, krijg je situaties als het AZ-stadion. Kijk, er is ook een wildgroei aan partijen die in zonnepanelen handelen. Met isolatie en glas zie je dat veel minder. Ik denk dat er teveel zonnepanelenaanbieders zijn. Een certificering zou ik in de panelenbranche wel willen zien. Elke leverancier zegt de benodigde kwaliteiten te hebben, maar daar voel ik wat twijfel. Dus behalve je constructie: ga af op ambassadeurs. Laat je adviseren en kijk hoe ervaren de adviseur is. Dat is mijn tip.”