Ondernemersverhaal: “Als onze panelen financieel afgeschreven zijn, is meer dan negentig procent van de materialen afbreekbaar of herbruikbaar”

Anne Siepel en Richard Duckers over herbruikbare energie.

Volgens start-up OTG.Energy uit Zeewolde wil iedereen onze kinderen iets moois nalaten en komende generaties een gezonde leefomgeving garanderen. Maar hoe kun je dat betaalbaar doen? Daar houdt dit bedrijf zich mee bezig: ze helpen bedrijven en particulieren met het genereren van 100% hernieuwbare energie die ze zelf opwekken en verbruiken.

Woonplaats:  Zeewolde, Schepenveld. Bouwjaar: 1989. Voorlopig energielabel: niet beschikbaar. Energiescan: n.v.t.. Maatregelen: -zonnepanelen
-brandstofcel.

 

Bovendien zijn ze met LED.energy specialisten op het gebied van verlichting: hoe kun je een product kopen dat langer mee gaat, minder energie verbruikt, meer aansluit op de behoefte en voldoet aan regelgeving? OTG richt zich daarmee met name op de MKB’ers en grootverbruikers, maar ook op een wijk of straat of een samenwerkingsverband. Ook gemeenten kunnen aankloppen voor producten en advies.

Wij spraken oprichters Anne Siepel en Richard Duckers over energiezuinig ondernemen.

“Enerzijds zelf opwekken, anderzijds het energieverbruik omlaag brengen”

Leeft het thema duurzaamheid binnen de onderneming?
“Dat leeft enorm. Sterker nog: duurzaamheid is juist waarom we dit bedrijf begonnen zijn,” zegt oprichter Anne Siepel. “Wij zitten in hernieuwbare energie en LED-verlichting, omdat die twee hand in hand gaan. Enerzijds dus zelf duurzame energie opwekken, anderzijds het energieverbruik omlaag brengen. Met OTG.Energie hebben wij verschillende pakketten, waarbij de meest uitgebreide variant garandeert dat je driehonderdvijfenzestig dagen per jaar je eigen stroom opwekt. Het lichtste pakket is de aanschaf van zonnepanelen. De vervolgstap is daar een accu aan koppelen. Met dat concept draai je van april tot september volledig op zonne-energie, ook in de nacht. Als je het hele concept neemt, geldt voor het hele jaar en kun je feitelijk van het net af. De panelen hebben trouwens een

cralde-to-cradle certificaat: ze zijn van wieg tot graf niet milieubelastend. Als onze panelen financieel afgeschreven zijn, is meer dan negentig procent van de materialen afbreekbaar of herbruikbaar.”

“Als onze panelen financieel afgeschreven zijn, is meer dan negentig procent van de materialen afbreekbaar of herbruikbaar”

Hoe kunnen ondernemers besparen op het energieverbruik?
“Dat begint bij inzicht in het energiegebruik. Niet globaal, maar in detail. Welk apparaat gebruikt hoeveel energie? Dan kun je kijken hoe je daar slim mee om kan gaan en dat beter kunt managen,” vindt Richard Duckers, de led-specialist van de start-up. “Een ondernemer die zijn verbruik gedetailleerd in kaart heeft, ziet meteen dat het bedrijf met duurzame LED-verlichting veel kan bereiken. Dan hebben we het niet over goedkope lampjes van Ali Baba die na drie jaar kapot zijn, hè? Wij zetten in op hoogwaardige producten die lang meegaan, minder energie verbruiken én aansluiten op je behoeften. Voor inpandige verlichting van bijvoorbeeld scholen, verzorgtehuizen en ziekenhuizen hebben we meegewerkt met universitair onderzoek. Welk type licht hebben mensen waar voor nodig? Voor een school geldt dat een aula ander licht nodig heeft dan een leslokaal waar licht nodig is om goed te werken en langer te kunnen focussen. In een woongemeenschap moeten mensen zich prettig voelen, dus dan moet je zoveel mogelijk zonlicht nabootsen. In sommige sectoren zijn er arborichtlijnen en ook op andere gebieden zijn er regels. Wist je dat de KNVB aan amateurvoetbalclubs andere eisen stelt voor veldverlichting dan aan een eredivisieclub?

En wist je dat je in sommige gebieden rekening moet houden met beschermde nachtdieren, zoals vleermuizen? Die hebben bij amberkleurig licht minder last. Daar kun je lichtsensoren op instellen, op tijd of dynamisch. Je kunt straatverlichting zo instellen dat het aanspringt als een voorbijganger komt en weer langzaam amberkleurig dimt zodra die uit het zicht verdwijnt. Dus ook gemeentes kunnen bij ons aankloppen. Wij staan achter onze visie op licht, de toepassing daarvan en de kwaliteit.

“Een ondernemer die zijn verbruik in kaart heeft, ziet meteen dat het bedrijf met duurzame LED-verlichting veel kan bereiken”

Wat hebben jullie zelf gedaan aan verduurzaming van het vastgoed?
“We zijn nu ons hele pand aan het verbouwen,” zegt Anne. Richard vult hem aan: “Wij draaien volledig op eigen energie, het hele jaar door. Wij zouden los van het energienet kunnen, door de opslag en de brandstofcel. We zijn honderd procent zelfvoorzienend. Dat is ook het concept dat we verkopen, hè?”

In hoeverre verdienen de maatregelen zichzelf terug?
“Met ons systeem hebben wij geen kosten meer aan energie,” zegt Anne simpel. Hij vervolgt: “Geen nota voor elektra en ook niet voor warmte. Nul. Dan hou je je eigenlijk alleen het water over. En ik drink cola. Over water gesproken: we hebben ook een douche die tachtig procent water bespaart op een gemiddeld huishouden van vier personen. De brandstofcel produceert warm water en dat wordt hergebruikt: het warme water gaat eerst door een filter en wordt dan opnieuw gebruikt.”

“Je kunt straatverlichting zo instellen dat het aanspringt als een voorbijganger komt en weer langzaam amberkleurig dimt zodra die uit het zicht verdwijnt”