Ondernemersverhaal: “Panelen praten niet, dus je hebt er ook geen gezeur van”

Agrarisch ondernemen met zonnestroom en windenergie.

Duurzaam ondernemen wordt, als term op zich, steeds meer gebruikt. Vanuit allerlei sectoren en industrieën spreken wij ondernemers die er baat in zien. Of het nu gaat om LED-verlichting in fabriekshallen of zonnepanelen in combinatie met elektrische heftrucks. Er is van alles mogelijk

Woonplaats:   Zeewolde, Buitengebied. Bouwjaar:  1981. Voorlopig energielabel:  Niet bekend. Energiescan: n.v.t.. Maatregelen: zonnepanelen, windturbine

 

.Maar hoe zit het met de agrarische onderneming? Interessante vraag. Wij belden met een boer uit Zeewolde, die tijdens de aardappeloogst vanaf de trekker zijn visie op het thema gaf.

“Het was een droge zomer dus er is veel beregend, maar de oogst is gemiddeld”

Voor de beeldvorming: hoe zit u erbij en hoe was de zomer voor de aardappels?
“Op de trekker,” zegt de boer vrolijk. “Die trekt een machine die de aardappels rooit. Het ziet er allemaal prima uit. Het was een droge zomer dus er is veel beregend, maar de oogst is gemiddeld. Dat gaat al een paar jaar zo, dus ik ben niet ontevreden.”

Kijk, dat horen we graag. Maar in hoeverre is duurzaamheid een belangrijk thema voor u, als ondernemer?
“Dat is afhankelijk van hoe duurzaamheid gedefinieerd wordt. Volgens mij kun je dit het beste vertalen als volhoudbaarheid. Als je iets zó doet dat je het kunt blijven volhouden, ben je in mijn ogen goed bezig. In de agrarische sector ben je dus sowieso duurzaam. Je kunt moeilijk tien jaar heel veel oogsten en roofbouw plegen terwijl je weet dat je de jaren daarna niks hebt. Als bij de boeren de boel spaak loopt, komt er honger en ziekte. Dat wil toch niemand?”

“Panelen praten niet, dus je hebt er ook geen gezeur van”

Heeft u energiezuinige maatregelen getroffen aan het bedrijfsvastgoed?
“Op verschillende fronten, ja” zegt de ondernemer meteen. “In 2016 zijn er meer dan tweehonderd zonnepanelen op de schuur geplaatst. Met mijn panelen produceer ik evenveel stroom als mijn onderneming gebruikt. Voordeel is ook: panelen praten niet, dus je hebt er ook geen gezeur van. Nee flauw, natuurlijk. Ik heb een specialist laten komen die de panelen er in een dag op had liggen. Ondanks de aanvraag was er aanvankelijk wel een onhandigheidje met de netbeheerder. Tijdens piekmomenten schakelde de omvormer delen uit omdat de spanning te hoog werd. Dat is onhandig, want juist dán wek je het meeste op. Na een klein half jaar is er in een transformatorhuisje verderop iets aangepast waardoor dat verholpen is.”

“Met mijn panelen produceer ik evenveel stroom als mijn onderneming gebruikt”

Heeft u verder nog maatregelen getroffen?
“Sinds jaar en dag zit mijn onderneming in de windenergie. In 2003 heb ik al een windturbine geplaatst. Die moet voor 2026 gesaneerd worden, samen met de andere tweehonderdtwintig molens in de omgeving. Door het hele windpark worden de molens gesaneerd en dan komen er negentig nieuwe molens voor terug. Die gaan meer opleveren, maar hoeveel meer durf ik zo niet te zeggen. Prognoses zijn niet altijd betrouwbaar.