Zonneboiler: warm water op zonne-energie 

Een behoorlijk aantal Flevolanders geniet al van schone, voordelige energie opgewekt door hun eigen zonnepanelen. Maar op je dak kan nog veel meer, bijvoorbeeld het opwekken van warmte via een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt water met de energie van de zon. Dit betekent dat je veel minder aardgas gaat verbruiken. Net als bij zonnepanelen komt bij de energie die een zonneboiler opwekt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op.  

 

Een zonneboiler, hoe werkt dat eigenlijk?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een zonneboiler verwarmt water met zonne-energie. De zonneboiler bestaat uit een aantal zonnecollectoren die op het dak staan en een boilervat en naverwarmer die in de ruimte komen waar nu ook je cv-ketel staat. Zonnecollectoren zien er een beetje uit als een zonnepaneel, hebben geen zonnecellen maar buizen of een vlakke plaat waar vloeistof in zit. Zodra de zon schijnt, verwarmt de vloeistof in de buizen of de plaat. Deze vloeistof wordt naar het boilervat gepompt. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte uit de vloeistof in de boiler komt. Daarna stroomt de vloeistof weer terug naar de collectoren.  

Warm water, ook op bewolkte dagen
Net als zonnepanelen werkt de zonneboiler ook op bewolkte dagen. Al is de energie die een bewolkte dag oplevert wel minder dan op een zonnige dag. Als er meer warm water nodig is dan de zonneboiler op dat moment kan leveren springt de naverwarmer bij. In de zomer zorgt de zonneboiler voor bijna al het warme water dat je nodig hebt. Op koude winterdagen zal dit niet lukken ook al heb je een grote zonneboiler. Tijdens dit soort dagen zorgt de naverwarmer ervoor dat je ook dan warm water hebt. 

Zonne-advies op maat
Neem contact op met het Energieloket Flevoland voor een zonne-advies op maat. En als extraatje is er voor iedere Flevolander een gratis waaier om je te verkoelen op warme dagen (zolang de voorraad strekt).  

Voor meer informatie: bel (0320-252004 of  0527-633931), mail ([email protected]), chat via www.energieloketflevoland.nl  of bezoek een van onze lokale inloopspreekuren. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact.   

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.  

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.  
Energieloket Flevoland helpt!