Zonnepanelen en salderen, nu en na 2025

Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Vaak produceren zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. In dat geval mag je gebruik maken van de salderingsregeling. Maar wat is dat eigenlijk en wat verandert er na 2025? Neem contact op met het Energieloket Flevoland.

 

Publicatiedatum: 13 september 2022

Salderen met zonne-energie

Op zeer zonnige dagen wekken zonnepanelen vaak meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. De stroom die je niet direct verbruikt en terug levert aan het net, mag je wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Salderen betekent dus de stroom die jij afneemt van jouw energieleverancier min de stroom die jouw zonnepanelen terugleveren aan de energieleverancier. Stel dat jij meer stroom levert aan de energieleverancier dan je in een jaar hebt verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Jouw energieleverancier verrekent één keer per jaar wat je terugkrijgt of nog moet betalen.

Energieleveranciers hanteren allemaal verschillende tarieven. Als jouw zonnepanelen veel stroom produceren, en jij veel energie aan het net levert, loont het om te zoeken naar een energieleverancier met een hoog teruglevertarief.

Salderen na 2025

De overheid heeft besloten om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Vanaf dan mag je ieder jaar steeds iets minder salderen. Vanaf 1 januari 2031 kan je helemaal niets meer salderen.

De salderingsregeling werd ooit geïntroduceerd om de installatie van zonnepanelen aan te moedigen. In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen zonnepanelen aangeschaft en zijn zonnepanelen goedkoper geworden. Hierdoor is de terugverdientijd ook korter geworden. Volgens de overheid is de salderingsregeling daarom niet meer nodig. Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen gunstig. Als je minder, of straks helemaal niet meer mag salderen, blijft het lonen om energie te gebruiken zodra deze ook opgewekt wordt. Zet bijvoorbeeld de afwas- en wasmachine aan wanneer jouw zonnepanelen veel energie opwekken. Ben je niet thuis? Gebruik dan een tijdschakelaar of de uitgestelde-start functie.

Voor meer informatie neem contact op met Energieloket Flevoland

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!