Zonnepanelen huren of leasen, een goed idee?

Veel Flevolandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen kan je zelf kopen, maar je kunt ze ook huren of leasen. Wanneer is dit een goed idee en waar moet je op letten? Neem voor meer informatie contact op met het Energieloket Flevoland.

Publicatiedatum: 27 september 2022

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame energie op. Deze energie hoef je niet meer af te nemen bij de energieleverancier waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. De aanschaf van zonnepanelen is wel een flinke investering. Als je dit niet kunt betalen of wanneer je in een huurhuis woont kun je huren of leasen van zonnepanelen overwegen.

Kopen of huren?
Als je woningeigenaar bent dan kun je kiezen uit het kopen of huren van zonnepanelen. Huren klinkt aantrekkelijk; je doet zelf geen flinke investering en hoeft niets te lenen. Hiermee bespaar je op je energierekening. Zonnepanelen zelf kopen is veelal een stuk voordeliger. Na de terugverdientijd van zo’n drie jaar geniet je van gratis stroom, omdat je ook geen huur betaalt. Daarnaast krijg mag je ook de BTW over zonnepanelen terugvragen. Van deze regeling mag je geen gebruik maken wanneer je zonnepanelen huurt of leaset. Wanneer je graag zonnepanelen wilt, maar ze nu niet kunt betalen, is het voordeliger om een speciale lening af te sluiten. Sommige gemeenten in Flevoland bieden een duurzaamheidslening aan voor zonnepanelen. Als dit niet het geval is, maak dan gebruik van de Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds.

 

Zonnepanelen wanneer je in een huurwoning woont
Huur je een woning, dan kun je niet zelf zonnepanelen aanschaffen. Soms mag je van je verhuurder wel zonnepanelen gebruiken door deze te huren. Hier moet je wel toestemming voor krijgen. Als je zonnepanelen wilt huren, vraag dan eerst naar de plannen van de woningcorporatie. Wellicht krijgt jouw woning binnenkort al zonnepanelen. Dit is vaak voordeliger.

 

Waar moet je op letten?
Zonnepanelen huren of leasen is altijd minder voordelig dan zonnepanelen zelf aanschaffen. Wil je toch graag huren of leasen? Bestudeer vooraf dan goed alle huurvoorwaarden. Neem in je eigen berekeningen mee dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Nu krijg je nog een terugleververgoeding voor opgewekte zonnestroom die jij niet direct verbruikt. Vanaf 2025 wordt deze regeling afgebouwd. In 2030 mag je helemaal niet meer salderen. Verhuurders van zonnepanelen zijn daar niet altijd even duidelijk over. Bekijk goed welke looptijd het huurcontract heeft, of je tussentijds kunt opzeggen, welke regels er gelden wanneer je gaat verhuizen en wat voor kosten dit met zich meebrengt. Er zijn verhuurders die in het verhuurcontract een jaarlijkse stijging van de huur vastleggen of een rentestijging doorrekenen. Besef je dan goed dat jouw stroomopbrengst niet meestijgt en je zo minder voordeel overhoudt.

Voor meer informatie neem contact op met Energieloket Flevoland

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!