Zonnepanelen? Krijg de btw terug!

Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Schuin of plat, de meeste Flevolandse daken zijn hiervoor geschikt. Als je zonnepanelen aanschaft dan kun je de 21% BTW die je hierover hebt betaald terugkrijgen. Tel uit je winst! Neem contact op met het Energieloket Flevoland voor advies hierover. Tijdens deze zomer kan ook iedereen een gratis waaier aanvragen om je te verkoelen op warme dagen.

Publicatiedatum: 6 september 2022

Wie zonnepanelen laat installeren mag tot 2030 een deel van de opgewekte stroom die je zelf niet verbruikt terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als een mini-energiebedrijfje. Voor de wet ben je dan een kleine ondernemer, ook al ben je dat in het dagelijks leven niet. Het voordeel hiervan is dat je BTW over de aanschaf en de installatie van zonnepanelen mag terugvragen.

Hoe het werkt
Veel installateurs bieden aan om voor jou de BTW terug te vragen. Zij doen dat vaak niet zelf, maar laten bedrijven dit oppakken die dit doen. Vind je het fijn als de installateur de BTW teruggave voor je regelt? Vraag dan even goed door wat de kosten daarvan zijn. Vaak wordt een deel van het teruggevraagde bedrag ingehouden om gemaakte kosten te vergoeden. Uiteraard kun je ook zelf de BTW terugvragen. Milieu Centraal heeft hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld.

Waar je op moet letten
Als eerste moet je er op letten dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Daarnaast is het zo dat wanneer je stroom gaat verkopen aan een energieleverancier je je moet melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je kan daarbij gebruik maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). Hier kiezen de meeste particulieren voor. Deze regeling heeft als voordeel dat je geen omzetbelasting betaalt en dat je per jaar maar één of twee keer BTW-aangifte hoeft te doen. Een nadeel is dat je daarna drie jaar lang geen BTW meer kunt terugvragen. Bijvoorbeeld als je extra panelen wilt aanschaffen of een eigen bedrijfje wilt beginnen. Denk hier dus vooraf goed over na. Je kunt ook besluiten om niet mee te doen aan de KOR of geen BTW terug te vragen.

Voor meer informatie neem contact op met Energieloket Flevoland

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!